Niedoceniane mango

Owoce mango, chociaż coraz mniej w naszym kraju egzotyczne, wciąż nie cieszą się tak wielką popularnością na jaką zasługują nie tylko ze względu na swój niesamowity smak ale także liczne, korzystne dla człowieka właściwości.
Mango jest owocem rosnącym na dość powszechnym na świecie drzewie tropikalnym, które występuje zarówno jako roślina dziko rosnąca jak i uprawna. Rozpowszechnione jest zwłaszcza w Indiach, gdzie otaczane jest niemal religijnym kultem, Pakistanie i Bangladeszu (gdzie jest nawet uznawane za narodową roślinę), ale jedzone jest praktycznie na całym świecie. Cenione jest przede wszystkim za swój wspaniały smak i wartości odżywcze. Może być spożywany na surowo jak również w przetworach. Szczególnie popularne są soki, konfitury i .
Oprócz doznań czysto kulinarnych, mango cenione jest również za swoje liczne właściwości prozdrowotne.
Jest przede wszystkim bardzo bogatym źródłem witaminy C i B, które wpływają korzystnie na układ odpornościowy człowieka i dodatkowo ułatwia wchłanianie żelaza z pożywienia. Jedzenie mango w trakcie przeziębienia czy rekonwalescencji może mieć zbawienny wpływ na organizm i znacznie skrócić czas powrotu do zdrowia.
Wysoka zawartość witaminy A i E sprawiają, że jedzenie tego owocu poprawia kondycję skóry. Nie tylko zresztą jedzenie. Mango jest też bardzo często wykorzystywane jako surowiec kosmetyczny. Produkuje się z niego świetne peelingi doskonale wygładzające skórę i oczyszczające zatkane pory. Natomiast masło z pestek ma opinię rewelacyjnego filtra przeciwsłonecznego i opóźnia procesy starzenia się skóry. Dodatkowo posiada właściwości przyśpieszające gojenie się drobnych urazów i otarć naskórka.
Mango zawiera w sobie także całkiem sporo magnezu i potasu, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy człowieka i biorą udział w wielu ważnych życiowych procesach.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy powoduje, że owoc ten posiada właściwości antyrakowe. Polifenole zawarte w mango mają szczególne korzystne działanie przy wspomaganiu terapii chorób nowotworowych piersi i okrężnicy.
Jakby tego było mało, mango jest z jednym z owoców, które mają doskonały wpływ na trawienie. Nie dość, że zawierają spore ilości błonnika, o znaczeniu którego nie trzeba chyba nikogo przekonywać, to jeszcze posiadają w swoim składzie enzymy trawienne, pomagające strawić niektóre pokarmy. Połączenie tych właściwości może zbawiennie wpływać nie tylko na samo trawienie posiłków, ale również regulować rytm wypróżnień, co jest szczególnie ważne dla osób mających problemy z prawidłową perystaltyką jelit.
Jedzenie mango ma także zbawienny wpływ na nasz cholesterol. Obniża poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) i jednocześnie pomaga utrzymać prawidłowy poziom HDL. Polecane jest zatem jako uzupełnienie kuracji mających na celu zmniejszeniu poziomu cholesterolu we krwi, oraz dla osób potencjalnie zagrożonych wystąpieniem tej choroby. Warto tu również wspomnieć, że mango wykazuje również pewne właściwości odchudzające i świetnie może zastępować słodycze w trakcie diety.

About the Author

You may also like these