Słodkie ciasta nie tylko na niedzielny stół

ciasto drożdżowe

Słodkie ciasta i ciasteczka to rarytasy uwielbiane przez miliony osób na całym świecie. Można rzec, że podczas ważnych uroczystości goszczą one wręcz obowiązkowo na pięknie zastawionych stołach.

Ciekawe przepisy na desery

W naszym życiu często zdarzają się takie dni kiedy pragniemy sięgnąć po coś słodkiego. Wówczas to zamiast biec do sklepu po niezdrowe batoniki czy inne smakołyki nafaszerowane chemią warto przygotować szybki deser bez pieczenia. Dobrze jeśli będzie on przygotowany na bazie owoców, bowiem wówczas jest o wiele zdrowszy i wartościowszy dla naszego organizmu.

Najłatwiejsze do przygotowania oraz niezwykle się prezentujące są bez wątpienia desery bez pieczenia w pucharkach. Dziś przepisy na pyszności bez pieczenia można bez problemu znaleźć na wielu kulinarnych stronach internetowych. Stanowią one doskonałą alternatywę dla pieczonych ciast.

Przepyszne ciasta drożdżowe

Pyszne jest znane w kuchni polskiej od dawien dawna. Jeśli zostanie ono przyrządzone z kruszonką oraz z dodatkiem sera, śliwek, jabłek czy innych owoców, to wówczas jest doskonałą przekąską na co dzień oraz smacznym dodatkiem do niedzielnej kawy.

Z ciasta z dodatkiem drożdży można także przyrządzić przepyszne rogaliki oraz bułeczki z wybranym nadzieniem. Upieczone drożdżówki doskonale nadają się jako drugie śniadanie do pracy czy jako słodka przekąska podczas wiosennego pikniku spędzonego w gronie najbliższych. Bułeczki można nadziewać ulubioną marmoladą, słodkim kremem czekoladowym lub wybranymi owocami.

Ciasta z kremem na specjalne okazje

Ciasta przekładane waniliowymi, śmietankowymi, orzechowymi czy też czekoladowymi masami goszczą niejednokrotnie na wielu stołach uroczystościowych. Są one bardzo często przygotowywane na imieniny, urodziny oraz na wiele innych, ważnych okazji.

Pośród wielu z nich można wymienić: karpatkę, orzechowca czy wz – tkę. Co prawda przyrządzenie wielu z nich wymaga posiadania niemałych umiejętności kulinarnych, ale smakują one wyśmienicie.

About the Author

You may also like these